Quines serien les actuacions més prioritàries per generar ocupació i dinamitzar l’economia de Berga a curt termini?

Sembla clar que cal engegar solucions urgents per començar a resoldre els dos problemes més greus que pateix Berga: la falta de llocs de treball i el deute.

El cas de Berga podria comparar-se al d’un negoci que ofereix bons productes a bons preus i que té molts clients al seu abast, però que no en capta prou i, per tant, ven molt menys del que podria vendre, cosa que fa que en lloc de guanyar diners, cada cop s’endeuti més, i també que tingui molts menys treballadors dels que podria tenir.

Tal com es pot veure a mesura que els grups polítics que es presenten a les eleccions van exposant els seus programes, de grans idees i projectes no en falten. De fet, és ben sabut que la dificultat no està en trobar idees, ja que sempre en circulen moltíssimes i tothom en pot aportar d’interessants. Algunes són compartides per diferents grups, tot i que segurament es diferencien en la manera de plantejar el seu desenvolupament, que és on realment resideix la dificultat.

El problema és que, tal com s’ha pogut comprovar al llarg dels anys, la majoria de les grans idees i projectes generen expectatives que no se solen complir. I encara pitjor, moltes vegades acaben convertint-se en pous sense fons de diners que es malbaraten en obres i instal•lacions que es comencen i es deixen a mitges i s’acaben fent malbé o que no es poden mantenir.

També pot passar que, en concentrar esforços en el desenvolupament de grans idees i projectes, s’endarrereixi l’atenció a necessitats i problemes més urgents. És quelcom semblant al que pot passar si s’entrena intensament alguna part del cos i es dedica menys esforç a la resta.

Per tant, en lloc de començar a desenvolupar grans idees i projectes, cal pensar com una persona amb seny i posar en marxa urgentment, al mínim cost possible, una sèrie d’actuacions per aconseguir treure el màxim profit dels actius de Berga amb més potencial a curt termini.

Dos d’aquests actius més evidents són el turisme i el comerç. Altres podrien ser, per exemple, el paisatge, l’entorn ideal per la pràctica esportiva, els habitatges i locals buits, etc.

Per dur a terme aquestes actuacions és imprescindible aplicar criteris professionals, que sovint no es tenen en compte amb el resultat que els diners invertits es malbaraten perquè no s’assoleixen els resultats previstos.

Quins són aquests criteris professionals? Per exemple, per muntar una botiga hi ha l’opció de contractar o no a un interiorista. Resulta evident que la probabilitat d’atreure més clientela i vendre més és molt més alta amb la intervenció d’un interiorista, i segurament la relació inversió / vendes / beneficis serà també millor.

Evidentment, per decidir i desenvolupar aquestes actuacions cal comptar amb la participació i el consens dels actors implicats, és a dir, els comerços, les empreses i negocis turístics i les associacions que els representen.

En una segona fase, el més adient seria fer un plantejament d’àmbit comarcal que permeti optimitzar l’aprofitament dels recursos aportats entre tots els pobles, així com els resultats obtinguts.

Alguns exemples d’actuacions:

  • Desenvolupament d’una marca de qualitat per a la promoció, incentivació i motivació dels negocis més destacats.
  • Manteniment d’una presència en internet i una guia mòbil modernes, útils, atractives, competitives i permanentment actualitzades.
  • Campanyes de màrqueting en línia eficients.
  • Fer Berga més visible i atractiva pels ocupants dels vehicles que circulen per l’autovia i pels milers de clients del càmping.
  • Convenis amb empreses, institucions i altres entitats que puguin ajudar a atreure i portar turistes i visitants a Berga.

 

Check Also

Berga ho té gairebé tot per ser una ciutat atractiva pels joves, com ho fem?

Berga ha de ser pels joves molt més que Patum. Tothom ha sigut jove alguna …

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *