El secret de la cuina de elBulli 1846 desvetllat discretament en públic

Ahir dijous 6 de novembre de 2014 varen coincidir a l’Alt Empordà dos actes ben diferents sobre el polèmic projecte de’n Ferràn Adrià.

Al vespre, en un debat al Teatre Municipal de Roses organitzat pel grup Gent del Poble de Roses que va aconseguir convocar un públic bastant nombrós, sis coneguts simpatizants i detractors del projecte varen exposar un cop més els arguments ja habituals, repetint-los un i un altre cop de diverses formes i amb diferents nivells de claretat, gràcia i eloquència que els atorgaven més o menys poder de convicció.

Va ser un debat tranquil però intens, ben organitzat i moderat, en el que, malgrat algun moment puntual de certa tensió, la sang ni va arribar al riu ni tan sols va començar a rajar. Res a veure amb el que ens comencem a acostumar a veure per la tele.

Des del meu punt de vista, el debat va acabar tal com va començar. No crec que fes canviar a ningú la seva posició inicial, ni va sorgir cap argument nou, ni es va aclarir cap dubte. Les posicions enfrontades segueixen siguent les mateixes: mentre que per uns no es poden fer lleis a mida per ningú ni es pot fer cap actuació al parc natural, per altres el potencial del projecte i el prestigi i generositat del seu promotor, en Ferràn Adrià, es mereixen cedir a totes les seves pretensions, començant per acceptar la ubicació de tot el projecte a Cala Montjoi, per gran que s’hagi fet i malgrat uns quants punts poc clars en la seva redacció.

La possibilitat de dur la part museística a Roses, que segons els detractors, pot representar el veritable benefici per Roses, no té cabuda en els arguments dels simpatitzants que defensen el concepte de Cala Montjoi com a ubicacio «fetitxe» («caprici» des del punt de vista contrari).

D’altra banda, la negociació i la consulta popular són opcions que no sembla que tinguin gaires possibilitats de prosperar o que no interessen gaire als que els correspondria acceptar-les i promoure-les.

Malgrat les posicions enfrontades, es va veure algun indici de coincidència sobre el possible precedent que pot suposar fer lleis a mida i la necessitat d’aclarir com es resoldrà el problema de mobilitat.

Potser tenia raó l’empresari rosinc Miquel Gotanegra quan, en acabar l’acte del matí que explicaré seguidament, em deia que no assistiria al debat de la tarda perquè era un debat que arribava tard.

En l’acte del matí a l’Espai Armengol de Vilajuiga es va desvetllar, crec que per primer cop d’una manera aclaridora, el secret de la cuina del projecte elBulli 1846.

Es tractava d’un workshop, que va tenir una durada total d’unes dues hores i al que varen assistir unes 10 persones (unes 16 en total incloent els organitzadors), en el que, sota el titol «Impacte social i econòmic del BulliFoundation a l’Empordà», es va exposar el rerefons més important i segurament també el menys difós i conegut del projecte, el seu potencial de catalització d’un immens impacte social i econòmic per a Roses i per a la comarca de l’Alt Empordà.

Workshop-Espai-Armengol

Aquest potencial es fonamenta en els anomenats «living labs», que seran una part molt important dels nous espais de treball de elBulli 1846 a Cala Montjoi, en els que es pretèn treballar en projectes d’innovació, creativitat i tecnologia de gran abast que compleixin les condicions per poder accedir a importants ajuts de l’Unió Europea dins del marc «Horizon 2020» que compta amb uns fons de l’ordre de decenes de milers de milions d’Euros fins l’any 2020.

El gran problema és que és molt difícil complir les condicions, ja que és necessari, entre altres factors fins avui poc habituals en el desenvolupament econòmic de la comarca, un tipus de lideratge molt poc comú i de fet poc entès per la gran majoria dels polítics i els empresaris «tradicionals». De fet, aquesta falta de lideratge adequat fa que actualment es perdin o senzillament ni tant sols s’intenti accedir de manera prou efectiva a aquests ajuts ja disponibles.

Per aixó, la participació de’n Ferràn Adrià, amb el seu projecte elBulli 1846, com a catalitzador per ajudar a generar els lideratges, les implicacions i les sinergies locals i europees imprescindibles, i també per fer entendre les condicions que han de reunir els líders que fan falta, ajudar a localitzar-los i a orientar-los, pot resultar essencial per poder arribar a generar un impuls econòmic sense precedents per a Roses i per a la comarca de l’Alt Empordà, en base a projectes amb factors d’innovació, creativitat i tecnologia, molt allunyats dels habituals en l’activitat econòmica tradicional majoritària en la comarca.

El workshop complet es pot veure en aquest video.

Josep-Oriol Tomas i Huynh-Quan-Chiêu

Check Also

Com tenir web gairebé a l’instant i per molt pocs diners.

Per la majoria dels negocis de Roses, tenir web té dues finalitats molt específiques: Explicar …

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *