La Rosespèdia, una gran oportunitat per motivar la participació ciutadana

Ahir Dissabte al matí va tenir lloc el Taller de la Rosespèdia (www.Rosespedia.cat) a La Ciutadella de Roses.

Amb admirable entusiasme, els responsables del seu desenvolupament ens van explicar als escassos assistents que la Rosespèdia és un recurs online que consisteix en la Wikienciclopèdia de Roses: les seves gents, costums i història, i que tots podem participar i introduir en ella vivències, habilitats i tot el que creiem que li falta.

Posteriorment, en una sessió eminentment pràctica i podria fins i tot dir-se que totalment personalitzada, ens van ensenyar a utilitzar l’eina tant per a consultar continguts com per a editar-los i crear-los.

Crec realment que la Rosespèdia pot ser una gran eina de participació i col·laboració ciutadana i, per tant, una oportunitat que convé no desaprofitar. Però, per a això, els responsables municipals de la comunicació ciutadana han d’ocupar-se de millorar molt substancialment la comunicació respecte a la seva existència, el seu ús i la seva utilitat social, cultural i econòmica, de manera que sigui coneguda i pugui ser utilitzada per tots els rosincs.

El principal objectiu d’aquesta imprescindible tasca de comunicació ha de ser motivar a tots els rosincs perquè participin en ampliar i millorar els continguts de la Rosespèdia aportant informació, coneixements, experiència, vivències i documentació gràfica que sens dubte acumulen en els seus caps, calaixos i prestatgeries.

Seria també molt convenient trobar maneres d’incentivar als més joves, usuaris habituals d’internet, perquè ajudin als més grans a desempolsar tots els seus records i a exposar-los en la Rosespèdia abans de que es perdin per a sempre.

Cal tenir molt present que, sens dubte, una Rosespèdia amb molts i variats continguts obtinguts mitjançant la participació ciutadana majoritària, a part d’usos socials i culturals evidents, proporcionarà a Roses un alt valor afegit en internet que pot traduir-se en un rendiment econòmic tangible. N’hi ha prou amb pensar en els nous visitants i turistes que poden sentir-se atrets per informació que puguin trobar en la Rosespèdia quan busquen en internet, que d’una altra manera no s’interessarien per Roses.

Josep-Oriol Tomas i Huynh-Quan-Chiêu

Check Also

Com tenir web gairebé a l’instant i per molt pocs diners.

Per la majoria dels negocis de Roses, tenir web té dues finalitats molt específiques: Explicar …

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *